keskiviikkona, toukokuuta 18, 2011

Minä ite!

Kerrankin saatan postata tänne jotain täysin omaa. Tein tupareihimme makeana tarjottavana jäädykekakkua. Aluksi ajattelin tehdä sen perinteiseen tapaan, sillä löysin Maku-lehden sivuilta hauskan vadelma-kinuskijäädykekakkuohjeen. Mutta siinä vaiheessa suunnitelmia, kun kaikki muut antimet alkoivat näyttää paperilla puhtaasti kasvisperäisiltä, halusin tehdä kakustakin vegaanisen.

Löysin vinkkejä Eläinoikeusfoorumilta, mutta lopputuloksella voin ylpeillä yksin minä.


Vegaaninen kinuskijäädykekakku

200 g vegaanisia digestivekeksejä
50 g margariinia sulatettuna
1 dl omatekoista (ohje alla) tai valmista kinuskikastiketta

2 prk vaahtoutuvaa soija- tai kaurakermaa tai kauravaniljakastiketta
n. 1 dl soija- tai kaurajogurttia (mielellään yön yli tai muutaman tunnin ajan valutettuna)
ripaus vaniljasokeria
0,5 dl kinuskikastiketta
3-5 dl tuoreita tai pakastemarjoja (esim. mustikoita ja herukoita)

Murskaa keksit. Se hoituu helposti rusentamalla muovipussin sisälle laitetut keksit kaulimella. Sekoita joukkoon sula rasva ja kinuskikastike. Painele taikina voidellun ja korppujauhotetun irtopohjavuoan pohjalle.

Vatkaa toinen kermapurkki vaahdoksi. Sekoita joukkoon loput kermat, jogurtti, vaniljasokeri ja kinuskikastike. Lisää vielä marjoja haluamasi määrä.

Kaada täyte kakkupohjan päälle ja laita yön yli pakkaseen. Kakku kannattaa nostaa huoneen lämpöön tuntia ennen tarjoilua.


Kinuskikastike

1-2 rkl margariinia
2 dl kaura- tai soijakermaa
2 dl fariinisokeria

Sulata rasva kattilassa. Lisää kerma ja sokeri. Anna kiehua hiljalleen, kunnes kastike sakenee. Tähän voi mennä ainakin soijakerman kera kymmenenkin minuuttia.

Ota kattila pois liedeltä, anna jäähtyä ja käytä kuten haluat. Kastike säilyy jääkaapissa muutamia päiviä.

1 kommentti:

hiutale kirjoitti...

Tämä kyllä vaikuttaa erittäin toteuttamisen arvoiselta ohjeelta! Kinuskikastike on suuri intohimoni ja tuo vegaaninen ohje vaikutti tosi hyvältä (: