lauantaina, toukokuuta 21, 2011

Vaihtoehtoja juustolle

Minun suurin koetinkiveni matkalla vegaaniseen ruokavalioon ovat juustot, nuo syntiset leivänpäällysteet, mehevät ruoan lisukkeet ja sellaisenaan syötävät herkut. Koska vegaanisia margariineja on tavallisissa ruokakaupoissa tarjolla tasan kaksi (sininen ja vaaleansininen Keiju), jotka eivät maistu perusrasvaa kummoisemmalle, on leivänpäällysteitä hyvä varioida erilaisilla tahnoilla.

Tässä on kaksi loistavaa esimerkkiä maittavista ja ravintekkaista tahnoista, joita saattaa myös dippeinä käyttää. Paprika-pähkinätahna sai tupareissamme ylisanoja kaikilta sitä maistaneilta. Molemmat ohjeet on napattu Chocochililtä. Erityisen maittavan leivästä saa päällystämällä sen jommallakummalla allaolevista ja viipaloimalla kypsää avokadoa päälle.

Maapähkinävoihummus

3-4 dl kypsiä kikherneitä
0,5 sitruunan mehu
3-4 rkl maapähkinävoita
3-4 rkl maustamatonta soijajogurttia
3-4 rkl öljyä
1 tl jeeraa
1 valkosipulinkynsi
suolaa
(rouhittuja suolapähkinöitä tarjoiluun)

Soseuta kaikki ainekset monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi. Jos laitat hummusta tarjolle, koristele se rouhituilla suolapähkinöillä.

Pähkinäinen paprikadippi

2 paahdettua paprikaa
80 g kuorittuja manteleita
0,25 dl pinjansiemeniä
1 valkosipulinkynsi
1-2 rkl öljyä
1 tl sitruunamehua
0,25 tl suolaa
mustapippuria

Paahda paprikat uunissa. Halkaise ne ja poista siemenet. Pese, kuivaa ja valele kauttaaltaan öljyllä. Paahda 250-asteisen uunin ylätasolla. Jos sinulla on grillivastus, käytä sitä. Käännä paprikoita muutaman kerran paahtamisen aikana. Kun niihin alkaa muodostua tummia läiskiä, ota pois uunista. Kääri kuumat paprikat folion sisälle ja anna jäähtyä. Näin kuoret lähtevät helpommin pois.

Kuori paprikat ja soseuta ainekset sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. Dippi on parhaimmillaan, jos sen antaa vetäytyä jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua.

3 kommenttia:

Katarina kirjoitti...

Nam, kuulostaa hyvältä!

Kamomilla kirjoitti...

Vegaanisia margariineja on tarjolla useampaa kuin nuo kaksi Keijua :) Lista löytyy täältä: http://www.vegaanituotteet.net/perusruuat/margariinit Itse kyllä tykkään juurikin tummansinisestä Keijusta.

Muistan hyvin sen suuren pettymyksen aikoinaan, kun maistoin ensimmäistä kertaa soijajuustoa. Makuaisti on onneksi useimmilla ihmisillä sen verran muuntuvainen, että vaikka soijajuustot (ja muut vegaaniset juustot) eivät maistukaan eläinjuustoilta, tulee niistäkin suurta herkkua, kun suu tottuu niiden makuun. Nykyisin olen äärimmäisen addiktoitunut Cheezlyn juustoihin.

Kaveri kirjoitti...

Hovkonditorn: Ja hyviä olivatkin! Maapähkinävoihummuskin on mukavan erilainen tavalliseen kikhernetahnaan verrattuna.

Kamomilla: Juu, tiedän vegaanirasvoja olevan useampia. Yleensä kuitenkin ja ihan pienimmissäkin kaupoissa tarjolla on nuo kaksi Keijua tai vain toinen niistä, siksi puhuin yleistäen. :)
Itsekin kyllä tykkään sinisestä Keijusta, sillä se sopii loistavasti kaikenlaiseen ruoanlaittoon, mutta onhan sen maku melko neutraali...