lauantaina, kesäkuuta 11, 2011

Kypsymisen raja

Banaanit jakavat ihmisiä koulukuntiin. Osa ei kestä pientäkään tummuutta niiden keltaisissa hipiöissä. Osa taas suostuu syömään vasta miltei muussaantuneita yksilöitä. Jotkut säilyttävät niitä jääkaapissa, kun taas toiset nauttivat hedelmänsä huoneenlämpiminä. Ja näiltäkin akseleilta löytyy välimalleja vaikka millä mitalla.

Joka tapauksessa kenties kaikilla banaanin ystävillä tulee jossain vaiheessa raja vastaan. Kyseessä on siis kypsymisen raja, jonka jälkeen muuten oivaa (lue: ei homehtunutta) banaania ei tee mieli sellaisenaan sisuksiinsa syytää. Siinä tapauksessa banaanit kannattaa valjastaa vaikkapa keksien ainesosiksi. Näitä vegaanisia banaani-suklaakeksejä kannattaa leipoa sunnuntaiaamun ratoksi ja viedä osa kavereille.

Banaani-suklaakeksit

2 kypsää banaania
150 g margariinia
2,5-3 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria (tai -uutetta)
1 dl kaakaojauhetta
ripaus suolaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
8 dl kaurahiutaleita

Muussaa banaanit ja sekoita joukkoon rasva, sokerit, kaakao ja suola. Alkuperäisohjeen mukaan sokeria olisi kuulunut laittaa kolme desilitraa, mutta minun mielestäni sitä selviää vähemmälläkin. Sekoita vehnäjauho ja leivinjauhe keskenään ja lisää ne märkäseokseen. Lisää vielä hiutaleet. Taikina saattaa tuntua jähmeältä, mutta älä hätäänny. Hyvä siitä tulee.

Lusikoi taikina kekseiksi pellille leivinpaperin päälle. Taikinasta tulee reilu 30 keksiä, joten paistaminen vaatii parikin peltisatsia. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla noin 12 minuuttia.

Ei kommentteja: