keskiviikkona, kesäkuuta 15, 2011

Pikkuisia keksejä


Kovin nuori ja hyvin kaunis serkkuni kirjoitti tänä keväänä ylioppilaaksi. Teimme äitini kanssa Tampereella vietettyihin lakkiaisiin pikkuleipiä. Leivoimme cookieiden kaltaisia keksejä sekä kanelilla maustettuja sokeripikkuleipiä. Jälkimmäiset olisi oikeammin kuulunut maustaa laventelilla, joten jätän postauksen sille kertaa, kun saan tehtyä ne ohjeen mukaan. En onnistunut löytämään laventelia hyvin varustetustakaan ruokakaupasta. Missä muodossa sitä edes myydään?

Ohjeet nappasin Inna Somersalon mainiosta Yllin kyllin -keittokirjasta. Vähäkuvaisuudestaan huolimatta kirjan ohjeet ovat houkuttelevia ja mielenkiintoisia. Konstailematon opus sopii loistavasti juhlakokkailuun, sillä kaikista ohjeista löytyy versiot neljälle, kahdellekymmenelle ja sadalle ruokailijalle. Vegaanisuudesta (vai vegaaniudesta?) plussaa.


Mustikkakeksit

2-2,5 dl fariinisokeria
125 g margariinia
2 rkl soijajauhoja + 3 rkl vettä
2 dl ruishiutaleita
2 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
0,5 tl soodaa
ripaus suolaa
1 dl kuivattuja marjoja (mustikoita, karpaloita ym.) tai rusinoita
(0,5 dl kaakaojauhetta)

Vaahdota sokeri ja rasva keskenään. (Vähensin hieman ohjeen 2,5 desin sokerimäärää, joka tuntui liialliselta. Ja aivan makeita tuli vähemmälläkin.) Sekoita soijajauhot veteen ja lisää seos sokeri-rasvavaahtoon.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja kääntele seos taikinaan. Lisää vielä kuivatut marjat ja halutessasi mausta seos vielä kaakaojauheella.

Nostele taikinasta kahdella lusikalla kekoja leivinpaperin päälle. Ohjeesta tulee noin 25 keksiä. Paista 200-asteisen uunin ylätasolla 8-12 minuuttia.

Ei kommentteja: